Checklist voor een geslaagde barbecue

Tijd voor een checklist voor de barbecue. De zon is in het land en het verlengd weekend staat voor de deur. Voor heel wat mensen betekent dit dat het tijd is om de barbecue van onder het stof te halen. Een goede voorbereiding is echter alles. Feestgeweld geeft je alvast haar barbecue checklist mee!

 

1. De barbecue 

Alles begint met een degelijk toestel. Of je nu voor klassieke aroma’s gaat die horen bij het bakken op houtskool of je kiest voor een gasbarbecue: veiligheid, stabiliteit en gebruiksvriendelijkheid zijn essentieel!

Durf investeren in duurzaam en kwalitatief materiaal. Dit gaat langer mee, zorgt voor een groter gebruiksgemak en meer barbecue plezier! Kwaliteitsmaterialen zijn makkelijker te onderhouden en schoon te maken en dat is natuurlijk mooi meegenomen!

 

2. Basistools 

Je hoeft echt geen uitgebreide barbecue-set te bezitten om aan de slag te gaan! Enkele basistools zijn wel noodzakelijk: zorg voor een hittebestendige handschoen, een lange tang waarmee je makkelijk bij het vlees kan, een borsteltje om het vlees of de vis met olie in te wrijven en een stalen borstel om het rooster schoon te maken. Ook een waterspuitje kan van pas komen om eventuele vlammen in de kolen makkelijk en snel te blussen. Wil je een groot stuk vlees in zijn geheel klaarmaken op de barbecue? Dan kan een kookthermometer handig zijn. Het vuur aanmaken doe je het best met een barbecue-koker: snel en efficiënt. Geen geknoei met krantenpapier en aanmaakvloeistof meer!

 

3. De juiste kolen  

In tegenstellen tot kokosbriketten, is houtskool makkelijker aan te maken. Briketten daarentegen, branden dan weer langer en zorgen voor minder ‘vlam in de kolen’ tijdens het bakken. Een mix van beide kan natuurlijk ook! Er bestaan heel wat mogelijkheden om bij het bakken op kolen een extra dimensie te creëren: vuurkruiden op de kolen gooien, speciale houtschilfers gebruiken om een specifieke smaak af te geven,… Ex- wereldkampioen barbecue Peter Declerck ontwikkelde recent briketten waarin de vuurkruiden reeds verwerkt zijn. De kruiden en de aroma’s worden gelijkmatig vrijgegeven tijdens het bakken. Een handig alternatief voor de klassieke vuurkruiden. Begin je al honger te krijgen?

 

4. Creatief met kruiden 

Durf voor de ultieme smaakervaring te gaan door het gebruik van kruiden en marinades. Er bestaat veel meer dan peper, zout en het standaard pakketje barbecuekruiden. Experimenteer met olijfolie, het raspen van citroen en/of limoenschillen, mosterdkruiden, knoflook, oregano en rozemarijn. Een goede voorbereiding is essentieel! Marineer je vlees en vis op voorhand en laat dit enkele uren in de koelkast rusten. Succes verzekerd!

 

5. Afsluiten in stijl 

Als je dan toch aan een barbecue organiseert, waarom dan niet afsluiten met een dessert op de barbecue? Banaan, perzik, peer, mango en ananas: het zijn stuk voor stuk aanraders voor een zomers en geslaagd dessert. Combineer dit met slagroom of een bolletje ijs en je dessert is af! Makkelijk, snel en zeker het proberen waard. Na het dessert kan je de avond in alle gezelligheid verder zetten. Wil je dit in stijl doen? Een kampvuur of vuurkorf zorgt net voor dat ietsje meer. Een onvergetelijke avond met vrienden of familie is gegarandeerd! Hopelijk was dit een handige checklist voor de barbecue avonden.

Het leukste nieuws ontvangen?

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws rond Feestgeweld? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!