Onze bbq's op de rooster gelegd

Feestgeweld zet in 2018 haar aanbod van barbecues op maat in de kijker. Om de barbecuetoestellen aan een kwaliteitstest te onderwerpen, vroegen we aan traiteur Davy Soenen uit Ichtegem om 2 van onze modellen in de praktijk te testen. Of hij tevreden was, lees je hieronder!

 

Dag Davy, jij bent al enkele jaren actief als traiteur in de regio. Kan je kort jouw aanbod en specialiteiten toelichten?

 

Traiteur Davy:

Ik ben inderdaad al enkele jaren werkzaam als traiteur. Voornamelijk kan men bij mij terecht voor het verzorgen van barbecues. Mensen hebben keuze uit verschillende formules. De meer uitgebreide formules, waarbij het totaalplaatje van hapjes, voorgerecht, hoofdgerecht en dessert mogelijk zijn vielen het voorbije jaar in de smaak. Er is natuurlijk ook de all-in formule met zes stukken vlees, waar ik zelf zeer trots op ben. Maar daarnaast bied ik tal van andere mogelijkheden aan. Een klassieker die bijvoorbeeld vaak voor babyborrels wordt gevraagd is gegrilde beenhesp of gebakken spek, tussen een krokant broodje met verse groenten. Mensen kunnen bij mij ook terecht voor andere zaken. Van spaghetti-avonden tot koude schotels, het is allemaal mogelijk! Naast de smaak besteed ik ook veel aandacht aan de presentatie. Een mooie presentatie maakt het totaalplaatje af.

 

Het water komt ons al in de mond! Wat vind jij persoonlijk jouw grootste troef als traiteur?

 

Traiteur Davy:

Mijn aanbod is zeer gevarieerd en bevat voor elk wat wils. De verhouding tussen prijs, kwaliteit en kwantiteit vind ik persoonlijk zeer belangrijk. Als mensen een feest geven, willen ze de gasten tevreden stellen en dit tegen een eerlijke prijs. Men kan kiezen voor de klassieke barbecue met worsten, hamburgers, brochettes e.d, maar er kan evengoed gekozen worden voor entrecote of (in het wildseizoen) voor een wildbarbecue met een aangepast assortiment van winterse groenten. Ik zorg ook steeds voor een aangepast menu voor de aanwezige kinderen en dat wordt door heel wat mensen geapprecieerd.

Een andere troef is – denk ik – dat mensen de keuze hebben om eventueel zelf de bediening te voorzien. Men kiest dus zelf de formule die het beste uitkomt, wat ook een positief effect heeft op de prijs.

 

Davy, als traiteur hoeven we jouw niet te vertellen dat het beschikken over kwalitatief en gebruiksvriendelijk materiaal een must is. Aan wat moet een barbecuetoestel volgens jouw voldoen?

 

Traiteur Davy:

Wel, eerst en vooral moet toestel over de nodige capaciteit beschikken. Hiermee bedoel ik het bakvermogen van de barbecue, waarbij het belangrijk is dat je een grote hoeveelheid op het zelfde moment kan bakken. Maar uiteraard is ook de hoeveelheid kolen waarop je kan bakken van belang. De mogelijkheid om op eenzelfde toestel in meerdere fasen te werken – waarbij niet alle kolen op hetzelfde moment worden aangestoken – is voor mij een must.

Naast de capaciteit, is natuurlijk ook het gebruiksgemak van groot belang. De hoogte van het rooster eenvoudig en snel kunnen instellen en wijzigen, is noodzakelijk als je bijvoorbeeld een barbecue voor 180 mensen verzorgt. Het laat je als traiteur toe om verschillende bakwijzen te combineren, bv. het dichtschroeien van een entrecote, maar ook het traag laten garen van een stoofpotje met winterse groenten.

Het toestel moet eenvoudig te transporteren zijn en moet ook makkelijk en goed schoon te maken zijn. Hygiëne is immers zeer belangrijk en bij elk feest – groot of klein – sta ik erop dat mijn toestellen er steeds kraaknet en als nieuw uitzien. Tot slot vind ik ook de duurzaamheid van een toestel een belangrijk punt. Heel wat toestellen zijn gemaakt van materialen die na verloop van tijd doorbranden, verbuigen of roesten en dit is natuurlijk wat je als traiteur wilt vermijden.

 

Davy, jij ging aan de slag met twee van onze modellen, beide met een takelsysteem en voorzien van een bekken om vlees warm te houden in potten of om bijkomend zaken te bakken in een pot of wok. Hoe zijn onze toestellen jouw bevallen?

 

Traiteur Davy:

Ze zijn mij zeer goed bevallen! Ik vond het fantastisch om ermee aan de slag te kunnen gaan en de eerlijkheid gebied mij om mee te geven dat er tijdens de feesten heel wat interesse was voor de toestellen.

 

Dat doet ons alvast plezier om te horen! Wat vond jij zelf de grootste troef?

 

Traiteur Davy:

Een aantal zaken springen ervoor mij uit:

  • Zo is er het takelsysteem waarmee het rooster eenvoudig en snel van hoogte kan worden gewijzigd. Echt fantastisch om hiermee te kunnen werken! Het laat je als traiteur toe om de verbranding van de kolen en de hitte optimaal te benutten. Het geeft ook de mogelijkheid om de timing en de opeenvolgende gerechten perfect op elkaar af te stemmen;
  • Beide toestellen zijn voorzien van wieltjes, waardoor ze makkelijk te verplaatsen zijn. Ik kon ze niet alleen makkelijk in en uit de aanhangwagen halen, maar ook tijdens het bakken kan het toestel makkelijk verplaatst worden. Dit is bijvoorbeeld handig wanneer het gaat regenen en ik de toestellen onder mijn tent of een afdak wil plaatsen;
  • Niet onbelangrijk is ook dat beide toestellen door een standaard deuropening passen. Op het eerste gezicht lijkt dit misschien niet belangrijk, maar niets is vervelender dan bv. net voor een tuinfeest in een rijwoning moeten vaststellen dat je de barbecue moeilijk naar binnen krijgt;
  • Het feit dat het gehele toestel bestaat uit inox – tot zelfs het rooster – zorgt voor een zeer degelijke kwaliteit en duurzaamheid. De barbecues kunnen een zeer grote hitte aan ze behouden hun vorm. Ze zijn eenvoudig schoon te maken, waardoor je steeds met een brandschoon toestel bij de volgende klant aankomt. De as is makkelijk te verwijderen, doordat alles opgevangen wordt in een speciaal daarvoor voorziene bak. Ook dat is mooi meegenomen bij het schoonmaken;
  • Aan de toestellen is een bekken voorzien waar er aanvullend in een pan of pot kan worden gekookt en dat is een grote meerwaarde. Zo voorzie ik bij enkele gerechten gebakken aardappeltjes met wat kruiden en lookboter. Hier heb ik dus zeker gebruik van gemaakt.

We vinden het alvast fijn om dit te horen. Feestgeweld is steeds op zoek naar hoe we de kwaliteit van ons aanbod kunnen verbeteren. Kan jij ons – op basis van je ervaringen – wat tips geven?

 

Traiteur Davy:

Bij een van de twee barbecues is het takelsysteem bovenaan voorzien van twee inox-baren en dat was ideaal om plateaus en schalen op te plaatsen. Op deze manier kan je alles makkelijk warm houden om op het juiste moment op te dienen. Bij het andere toestel was er slechts een steun voorzien, waardoor er geen plateaus op konden worden geplaatst. Het zou zeker een meerwaarde zijn om dit standaard te voorzien bij nieuwe barbecues.

Voor de rest heb ik zeker geen verbeterpunten toe te voegen.

Het feit dat jullie toestellen maken op maat en wensen van de gebruiker laat toe om de barbecue volledig zelf samen te stellen. Ik denk dat dit een zeer grote troef is. Ik spreek uit ervaring als ik zeg dat het vinden van een toestel in de handel, dat aan alle verwachtingen en eisen voldoet, niet eenvoudig is. Aangezien je een toestel op maat koopt is – als ik het goed begrijp - het mogelijk om zaken toe te voegen aan het toestel. Een toestel zonder bijkomend bekken om op te koken, kan hiermee dus makkelijk worden uitgebreid. Dat is een grote troef voor de professional.

 

Dat klopt inderdaad Davy! Mensen – zowel particulier als professioneel – kunnen steeds bij ons terecht voor bijkomende aanpassingen.

Tot slot: je hebt als traiteur al menig feesten in goede banen geleid. Kan je nog enkele tips meegeven voor mensen die binnenkort een feestje gepland hebben en hiervoor eventueel beroep willen doen op een traiteur?

 

Traiteur Davy:

Een goede voorbereiding is essentieel. Heel wat mensen contacteren mij bijvoorbeeld voor een communiefeest in de maanden november en december. Jammer genoeg moet ik hen meestal ontgoochelen.  Ik geef dan ook steeds het advies om – zeker als het over communies gaat – reeds twee jaar voordien de datum bij de traiteur vast te zetten.

Mensen die een feest geven en zelf alles organiseren hebben vaak te weinig tijd om met de gasten te praten en zelf te genieten. Het werken met een traiteur zorgt voor minder stress en meer qualitytime met de gasten. Ik merk ook op dat ik accuraat en snel een inschatting kan maken van de hoeveelheden vlees en groenten. Heel wat mensen die zelf eten voorzien voor een grote groep mensen hebben moeite om hierbij de correcte inschatting te maken en dit met alle gevolgen: ofwel heeft men iets te kort, ofwel heeft men grote hoeveelheden over. In dit geval zijn mensen soms duurder af, dan dat men had gekozen voor een traiteur. Zelf sta ik er steeds op om – indien er eten over is – dit ook bij de mensen te laten. Ze hebben er immers voor betaald.

Een andere tip die ik zeker wil meegeven is dat men bij feesten waar veel kinderen zijn, ook wat animatie en bezigheden voorziet. Een springkasteel, grime, … het zijn zaken waardoor ouders volop kunnen genieten van het feest, terwijl de kinderen de tijd van hun leven hebben.

 

Bedankt Davy voor het testen van ons materiaal en voor de interview! Wij weten waar we moeten zijn voor ons volgende feestje!

 

Bekijk hier het aanbod van Davy: Folder

 

Het leukste nieuws ontvangen?

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws rond Feestgeweld? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!